miércoles, 16 de diciembre de 2009

Els Set manaments noàjides, pels gentils justos [en català].

Els Set manaments noàjides, pels gentils justos [en català].

Amb respecte, tradueixo els set manaments universals donats per Deu, a Adam i a Nóaj, i novament entregats a Moshé rabenu (per a estar conservats i ensenyats a les nacions en el futur, el que s’està realitzant actualment i des de els anys 80 del passat segle).


1 - No menjar parts d'animal amb vida, perquè està dit que no es mengi carn amb vida.

2 - No assassinar, perquè diu que l'Etern demanarà comptes del que vessi la sang d'una persona.

3 - No servir als déus que no són l'Etern, perquè aquest és un pacte que Ell segella amb la humanitat. No déus aliens, no altres personatges, sinó directament Ell qui va manifestar la seva voluntat a Nóaj i els seus descendents, per la qual cosa, li deuen fidelitat únicament a Ell

4 - No maleir a l'Etern, perquè, com es pot atrevir la persona a parlar en contra d'Aquell que li dóna vida, domini i poder?

5 - No mantenir relacions sexuals il·lícites (bàsicament: adulteri, homosexualisme, bestialisme), perquè l'Etern beneeix per tal que les persones siguin fecundes i es multipliquin, però a més que els descendents tinguin consciència de qui són els seus progenitors, ja que està dit "amb els vostres descendents després de vostès".

6 - No robar, ja que només ens pertany allò que "a les nostres mans és lliurat", no el que pertany a uns altres.

7 - Establir organismes legislatius i de justícia “justos”, perquè per fer aplicar els altres manaments i regular-los és indispensable que hi hagi instituts socials al respecte. Cossos legislatius, talls de justícia, algutzirs de la Llei, etc.


Així pots veure amb senzillesa, sense complicades elaboracions ni forçats intents de demostració, la bellesa intrínseca dels Set Manaments Universals.

----------------------------------------------------

He comprovat amb gust, que l’entrada de “els set manaments noàjides”. Ja és accessible a google, escrivint en català. Sigui per incorporar, a la llar noàjica als catalans i catalanes i persones de llengua materna catalana (o adoptada com a segona llengua). Pau.

http://fulvida.com/identidad/els-set-manaments-noajides-pels-gentils-justos-en-catala

http://fulvida.com/


Els Justos són distingits per una medalla commemorativa en base al precepte del Talmud segons el qual “Qui salva una vida, salva a l’Univers sencer”. [Inscripció trilingüe a l'entrada del Passeig dels Justos, a Yad va-Xem].


Es correcte llegir la entrada de wikipedia (viquipèdia): On es mencionen justos, persones i colectivitats no jueves que van ajudar a persones i comunitats jueves especialment debant l'horror del nazisme i totalitarismes racistes llurs aliats).

http://ca.wikipedia.org/wiki/Justos_entre_les_Nacions

1 comentario:

  1. Els Set Manaments Universals son molt anteriors a l'entrega de la Torá (i no son sustituits per aquesta, ja que la Torá i la Biblia Hebreo ó Tanaj i la Torá Oral son sols per a els jueus; i no ens obliguen a nosaltres els no jueus).

    El nostre codí de conducte "obligatori" i base de qualsevol societat, son els Set Manaments que:
    ---foren donats a la primera parella humana, Adan i Eva, i els hi van manar de cumplir-los i ensenyarlos als seus descendents per sempre més.
    ---la humanitat deixa de cumplir-los i ensenyar-s'els, excepte Noé i la seva família i vinguere el Diluvi universal; després del qual li foren ratificats novament a Noé i els seus 3 fills (i les seves dones) i Deu li diguere que foren per sempre mes.
    ---se li repetiren a Moshé rabenu, per conservarlos juntament amb la Torá; a fí de que s'ens ensenyessin en el futur, donçs Deu sabia que novament la humanitat els oblidaria, i sols el poble de la casa de Jacob els tindria en memoria i ens els ensenyaria en el futur (com pasa des de 1980).
    ---ara novament, els mestres i sabis jueus ensenyen els set principis universals, als no jueus que accepten la adoració unica i els diu el que correspon al gentils (també alguns gentils que els cumplim i hem aprés ens els ensenyen a les nostres famílies i coneguts.

    ResponderEliminar